
Despre noi
Centrul de Artă Aluniș este un ONG creat de oameni îndrăgostiți de Munții Buzăului care fac echipă cu localnici din zona Aluniș-Colți pentru a fructifica patrimoniul cultural local în favoarea comunității rurale din zonă.
Zona Aluniș - Colți și împrejurimile dețin o bogată moștenire culturală și artistică insuficient promovată și valorificată. Locuitorii de aici nu au acces la evenimente de artă și cultură, cursuri de formare profesională sau sprijin în continuarea meșteșugurilor tradiționale. Artizanii sunt pe cale de dispariție și odată cu ei meșteșugurile.
Misiunea noastră este să schimbăm acest lucru și să contribuim la creșterea și dezvoltarea economică durabilă a comunității prin revitalizarea tradițiilor, susținerea inițiativelor locale, facilitarea accesului la evenimente și promovarea turismului responsabil în Munții Buzăului.
Povestea noastră
Povestea centrului a început în vara anului 2020 în fosta școală abandonată a satului Aluniș. Așezată gard în gard cu Biserica Rupestră, clădirea își pierduse menirea de a fi spațiu de cunoaștere și învățare sub tone de deșeuri, mucegai și uitare.
Am curățat-o și transformat-o într-un centru de creație multidisciplinar. Aici au loc expoziții de pictură și sculptură, iar în curtea în care se jucau cândva copii, găzduim concerte de muzică tradițională românescă, muzică arhaică și clasică, ateliere, workshopuri și tabere, toate beneficiind locuitorii, artiștii, artizanii și producătorii locali.
Menirea de a fi școală este redată în fiecare weekend când copii din zonă vin aici pentru a primi cursuri gratuite de vioară, pian și olărit.
Ce facem
Facilităm accesul comunității locale la evenimente de artă și cultură și educație nonformală
-
expoziții de artă contemporană: 12 artiști români expuși (2020-2022)
-
cursuri și workshop-uri: dans, pictură, fluier, instrumente arhaice
-
concerte de muzică live: cobză, muzică arhaică românească, muzică folk (toate cu intrarea liberă)
-
cursuri gratuite de pian, chitară și olărit pentru copii din zonă
-
primul cinema în aer liber de pe Valea Buzăului
-
programul de educație culturală prin care tinerii și copii aflați în situații vulnerabile beneficiază gratuit de cursuri de olărit și ateliere de terapie prin artă/ocupațională
Revitalizăm tradițiile și meșteșugurile
-
înființarea Școlii de Olărit de la Colți - reînnodăm tradiția ceramicii buzoiene în primul atelier de acest gen din zonă
-
repornirea primului război de țesut în Colți după 30 de ani prin "Tabăra de țesut la război", proiect menit să revitalizeze acest meșteșug și să implice activ localnicele
Promovăm turismului responsabil în zonă
-
târg de produse apicole și specialități tradiționale de la producătorii montani
-
deschiderea Aluniș Retreat - casa de oaspeți a centrului - exemplu de bune practici în ceea ce privește dezvoltarea unui proiect turistic care se aliniază cu principiul responsabilității și sustenabilității luând în considerare specificul și valorile zonei (s-au creat încă 2 locuri de muncă pentru localnici)
-
drumeții în zonă cu ghid autorizat local
Susținem micii producători și comunității locale feminine
-
formarea și angajarea primelor femei olar de pe Valea Buzăului (localnice din Aluniș)
-
15 locuri de muncă create pentru localnici (dintre care 13 femei)
-
preparatele servite la Aluniș Retreat provin de la mici producători locali
Respectăm și protejăm cadrul natural
-
campanii de ecologizare și proiectul Viitoruri curate! Nu viituri murdare!
