carte_postala2.jpg

Aluniș, Colți 

Satul Aluniș din comuna Colți, județul Buzău este un sat tradițional din Munții Buzăului și parte din Ținutul Buzăului, Geoparc UNESCO. Este un loc de poveste, înconjurat de sălbăticcia munților și un loc cu o însemnătate aparte atât din punct de vedere spiritual, istoric,  geografic și cultural. 

Zona face parte din Athos-ul Românesc. Aici se află unul dintre cele mai vechilăcașe de cult săpat în piatră în care încă se mai săvârșesc slujbe, Biserica Rupestră Aluniș.

 

Totodată, Aluniș este punctul de plecare către Complexul Așezărilor Rupestre de la Nucu, cea mai mare aglomerare de așezări săpate în piatră ascunse în sălbăticia Munților Buzăului.

Zona Colți este celebră pentru cele mai mari rezerve de chihlimbar din România și singurul loc din lume unde poți găsi rumanit, un tip de chihlimbar de culoare brun-roșcată aprinsă.

Îți recomandăm să descoperi zona Aluniș-Colți în tihnă, luând ulițele la picior, observând și interacționând cu localnicii care abia așteaptă să-ți spună despre istoria și tradițiile locului. Mergi în căutare de fosile și chihlimbar sau urcă-te pe dealurile din jur să vezi cum se deschid văile și Subcarpații se unduiesc în nuanțede verde închis. 

Fă o oprire la Centrul de Artă Aluniș pentru o doză de artă, tradiție locală și informații despre ce ai putea face în zonă precum și variante de agrement de la un ghid de turism local. 

Cazare găsești în zonă la Aluniș Retreat și Casa Lila, două case de oaspeți construite în stil tradițional administrate de către localnici. Mâncare bună găsești tot aici. 

Musai fă o oprire la Biserica din Piatră cu ale sale multiple chilii și la Muzeul Chihlimbarului din Colți, muzeu unic în Europa. 

Iar dacă vrei să faci bine în timp ce te simți bine, alege unul dintre pachetele noastre de experiențe la Aluniș sau atelierele oferite. Veniturile încasate merg către susținerea de proiecte în comunitate pentru revitalizarea tradițiilor, susținerea membrilor vulnerabili și dezvoltarea satului ținând cont de nevoile comunității și specificul local. 

Pachete experiențe