Atracții
Sate tradiționale de munte, chihlimbar și fosile, poteci sălbatice prin pădure, așezări rupestre și experiențe rurale autentice - sunt doar câteva dintre atracțiile acestui loc.
Biserica Rupestră Aluniș
Cu o vechime de peste 700 de ani este cel mai vechi lăcaș de cult săpat în piatră în care încă se mai săvârșesc slujbe. Important loc de pelerinaj, poate fi vizitată zilnic.
Complexul Așezărilor Rupestre Nucu - Bozioru
Aproximativ 30 de vestigii ale unor lăcașe săpate în piatră cu funcții dominante cultice și de refugiu. Traseul durează 6+ ore și este preferabil să fie făcut cu ghid. Detalii
Centrul de Artă Aluniș
Centru de creație și expoziție multidisciplinară, ateliere de meșteșug, magazin cu suveniruri de artizanat și centru de informare turistică vis a vis de Biserica Rupestră. Detalii
Muzeul Chihlimbarului
Unic în țară prin varietatea şi dimensiunile exponatelor de chihlimbar și este găzduit într-o clădire ridicată în 1973 în stilul arhitectonic specific zonei. Detalii și bilete
Școala de Olărit de la Colți
Proiect de repornire a meșteșugului olăritului pe Valea Buzăului și revitalizare a ceramicii vechi. Detalii ateliere olărit
Punțile suspendate de la Drâgânoi
O serie de punți care te traversează râul Buzău și-ți oferă priveliști frumoase asupra văii.
Puntea Fier Zaharești
Aflată la înălțime și cu podeaua din plasă, puntea suspendată ce unește localitățile Pătârlagele și Zaharești este o atracție pentru amatorii de aventură.
Cariera de diatomită
Fosta carieră de pe malul stâng al Buzăului în dreptul satului Sibiciu este acum abandonată, dar un loc splendid de fotografiat și de văzut de sus Valea Buzăului.
Sate tradiționale de munte
Colții de Jos, În Poiană, Aluniș sunt sate și cătune care păstrează din farmecul vieții din trecut. Sunt de explorat la pas și admirat casele vechi, gospodăriile cu acareturi și orătăniile din curți.
Vulcanii noroioși
Atracția principală a județului Buzău, Vulcanii Noroioși se află la aprox 40 km de Aluniș și sunt de neratat. Recomandăm și o oprire la Geogate, poarta de intrare în Geoparc.
Barajul Siriu
La doar 38 de kilometri de Aluniș, Barajul Siriu este locul ideal pentru amatorii de sporturi acvatice dar și pentru cei care vor doar să se relaxeze și să fotografieze peisajul.
Trovanții de la Ulmet
Drumul de la Aluniș la aceștia (11 km) este o atracție în sine purtându-te prin satul Muscelu Cărămănesc, pe ulițe și peste dealuri. Drumul este anevoios, dar merită.